Состојки:
- 3-4 лажици сусам
- 3-4 лажици мелен лен
- 2 лажици мелени семки од тиква
- 3 лажици мелени семки од сончоглед
- 5 лажици овесни трици
- 5 лажици мелени бадеми
- 1 лажица псилиум
- 1 и 1/2 лажички прашок за пециво
- 2 лажици маслиново масло
- 2 јајца
- 2 dl кисела павлака или јогурт
Постапка:
- Загрејте ја рерната на 180°C.
- Прво измешајте ги сите суви состојки. Во сувите состојки измешајте две изматени јајца, маслиново масло и јогурт или павлака. Добро измешајте.
- Истурете ја смесата во сад покриен со масна хартија, или во силиконски сад за леб. Рамномерно распоредете ја смесата.
- Печете 40-45 минути. По печењето извадете го од калапот и завиткајте во крпа.
Лебот најдобро се чува завиткан во крпа. Ја одржува свежината 3-4 дена.

Извор:https//typeoneprincess.com