ЗДРУЖЕНИЕ НА ЛИЦА СО ДИЈАБЕТЕС ОД ГРАД СКОПЈЕ

Кремаста тава со пилешко и печурки

Време за припрема:  30 мин.     Порции:  4

Состојки:

  • 2 парчиња пилешки стек
  • 1/2 лажичка сол
  • 1/2 лажичка мелен црн бибер
  • малку брашно
  • 3 лажици маслиново масло
  • 1 пакување  500 гр. печурки, исечени
  • 1-2 чешниња лук
  • малку зачин мајчина душичка
  • 3 лажици балсамико оцет
  • 200 мл.  несолена пилешка супа
  • 100 гр. крем сирење со мала маснотија
  • 1 лажичка сенф

Постапка:

Исечете ги на пола (хоризонтално) парчињата пилешки стек и набрашнете ги. Зачинете со сол и бибер.

  1. Загрејте го маслото во голема нелеплива тава на средно-јак оган. Додадете го пилешкото и гответе додека не порумени по 3 до 4 минути од секоја страна . Парчињата префрлете ги во чинија.
  2. Вратете ја тавата на средно-јак оган. Додадете ги печурките и преостанатите 2 лажици масло,гответе додека не поруменат, околу 5 минути. Промешајте ги печурките, додадете лук и мајчина душица. Гответе мешајки, уште 2 до 3 минути.
  3. Додадете балсамико оцет и  супа, да проврие а потоа додадете го крем сирењето да се стопи,сенфот и по потреба сол и бибер.
  4. Вратете го пилешкото во тавата; намалете ја топлината на средно-ниска и гответе уште 1 до 2 минути. Украсете со дополнителни листови мајчина душица пред сервирање, по желба.

Нутриционистички факти (по порција)

  • Калории  335
  • Масти  16 гр.
  • Јаглехидрати  17 гр.
  • Протеини  30 гр.