ЗДРУЖЕНИЕ НА ЛИЦА СО ДИЈАБЕТЕС ОД ГРАД СКОПЈЕ

Гликемиски индекс на храна,табела

Гликемискиот индекс, ГИ, е брзината со која се зголемува нивото на шеќер во крвта после јадење на одредена храна.

Важно е да се знае гликемискиот индекс и тој е особено важен за луѓето со дијабетес. Храната со висок гликемиски индекс брзо го зголемува нивото на шеќер во крвта. Ако гликемискиот индекс е низок, шеќерот ќе биде рамномерен, без нагли скокови.

Многу намирници кои имаат ниска калориска вредност може да имаат многу висок гликемиски индекс, па затоа треба да се внимава дополнително.

Зеленчукот, на пример, треба да се јаде сиров, особено морковот или целерот, бидејќи доколку се варени имаат повисок гликемиски индекс. На пример, сировиот целер има ГИ 15, а варен целер има ГИ 85. Исто така, советуваме дека зеленчукот треба да се вари само кратко на пареа, доколку сакате варен.

Храната со низок гликемиски индекс е онаа која има ГИ под 35. Храната со ГИ помеѓу 35 и 50 има среден гликемиски индекс а храната со ГИ над 50 има висок гликемичен индекс.

Подолу даваме преглед на ГИ по групи на храна. На овој начин можете брзо да го проверите ГИ на саканата храна според групата на која припаѓа. Дали е тоа овошје, зеленчук, житарки и сл.

ОВОШЈЕГЛИКЕМИСКИ  ИНДЕКС
Лубеница75
Урма70
Ананас од конзерва65
Дуња варена65
Суво грозје65
Банана (зрела)60
Костен60
Диња60
Папаја55
Праска (од конзерва со сируп)55
Киви50
Манго50
Банана (незрела)45
Кокос45
Брусница45
Грозје45
Суво грозје45
Ананас свеж45
Кокосово млеко40
Кајсија сува40
Смоква сува40
Слива сува40
Дуња (варена без шекер)40
Јаболко35
Јаболко варено35
Јаболко сушено35
Смокви35
Нектарини35
Портокал35
Праска35
Дуња35
Варено овошје(компот без шеќер)35
Кајсија30
Грејпфрут30
Крушка30
Мандарина30
Капини25
Боровница25
Цреша25
Малина25
Црвена рибизла25
Јагоди25
ЗЕЛЕНЧУКГЛИКЕМИСКИ ИНДЕКС
Печен компир95
Варен морков85
Варен корен од целер85
Пашканат85
Пире од компир80
Тиква75
Лупен варен компир70
Варено цвекло65
Варен компир во лушпа65
Сладок компир50
Грашок конзерва45
Целер корен сиров35
Грашок35
Цвекло сирово30
Леќа30
Морков сиров30
Лук30
Домат30
Артичока20
Црн домат20
Брокула15
Прокељ15
Зелка15
Целер лист15
Тиквичка15
Краставица15
Праз15
Печурки15
Маслинки15
Кромид15
Ротквица15
Зелена салата марула15
Кисела зелка15
Спанаќ15
Пиперка15
Авокадо10
ЖИТАРКИГЛИКЕМИСКИ ИНДЕКС
Оризово брашно95
Бел леб без глутен90
Ориз варен (леплив)90
Ориз инстант85
Пченкарни снегулки85
Печиво за хамбургер85
Пуканки85
Ориз експандиран85
Оризово млеко85
Леб бел85
Бело пченично брашно85
Крофни75
Лазањи (меко пченично брашно)75
Печиво70
Пченкарно брашно70
Кроасан70
Њоки70
Просо70
Јачмен70
Палента70
Амарант70
Равиоли (меко пченично брашно)70
Оризов леб70
Рижото70
Двопек70
Ориз70
Кус кус ,гриз65
Ржан леб (30% рж)65
Слатка пченка65
Леб од цело зрно65
Дурум пченичен гриз60
Лазањи (тврдо пченинчно брашно)60
Ориз ( долго зрно)60
Овесна каша60
Пица60
Равиоли (тврдо пченично брашно)60
Црвен ориз55
Шпагети (меко варени)55
Суши55
Басмати ориз50
Бисквити (без шекер од цело зрно)50
Леб со киноа ( 65% киноа)50
Кафеав неглазиран ориз50
Житна плочка50
Макарони (дурум пченица)50
Мусли (без шекер)50
Леб од спелта50
Пченична тестенина од цело зрно50
Јачмен (цело зрно)45
Кафеав басмати ориз45
Рж45
Тост интегрален леб45
Шпагети (тврдо варени 5 мин.)40
Хељда интегрална ( каша)40
Наут40
Тестенина од интегрална пченица40
Интегрално брашно40
Овесни снегулки неварени40
Спелта интегрална40
Тахини  паста од сусам)40
Амарант семе35
Леблебија (брашно)35
Леблебија (конзерва)35
Киноа35
Соино брашно25
Соја15
Клици15
Тофу (соина павлака)15
ПИЈАЛОЦИГЛИКЕМИСКИ ИНДЕКС
Пиво110
Кока кола70
Сок од грозје55
Сок од јаболко незасладено50
Сок од ананас незасладен50
Сок од грејпфрут незасладен45
Сок од домат незасладен45
Сок од домат природен35
Сок од лимон незасладен20
КОЛАЧИ И ЗАСЛАДУВАЧИГЛИКЕМИСКИ ИНДЕКС
Пченкарен сируп115
Гликоза (декстроза)100
Гликозен сируп100
Скроб модифициран100
Пченичен,оризов сируп100
Мед85
Колачиња70
Меласа70
Бел шекер (сахароза)70
Кафеав шекер70
Џем со шекер65
Јаворов сируп65
Мармалад со шекер65
Марс, Сникерс65
Мусли со шекер или мед65
Сладолед со шекер60
Чоколада во прав, со шекер60
Колачи (брашно,путер,шеќер55
Нутела55
Лактоза40
Колачи (интегр. брашно, без шеќер)40
Џем  (без шеќер)30
Мармалад  (без шеќер)30
Црно чоколадо  ( >70% какао )25
Чоколадо  ( >85% какао )20
Какао во прав без шеќер20
Агава сируп15
ОРАШАСТИ ПЛОДОВИ,НАМАЗИ,ЗАЧИНИГЛИКЕМИСКИ ИНДЕКС
Мајонез (индустриски)60
Кечап55
Сенф  (со шеќер)55
Путер од кикирики40
Сусам35
Сончоглед35
Бадемова паста без шеќер35
Јогурт35
Бадемово млеко30
Млеко30
Овесно млеко (неварено)30
Соино млеко30
Хумус (тахини, лимон, лук)25
Кикирики паста (без шеќер)25
Семки25
Бадеми15
Рогач15
Индиски орев15
Лешник15
Кикирики15
Песто сос15
Фстаци15
Ореви15
Магдонос,оригано,босилек,ванила5
Оцет вински5