ЗДРУЖЕНИЕ НА ЛИЦА СО ДИЈАБЕТЕС ОД ГРАД СКОПЈЕ

Аспарагус

СОСТАВ И СОДРЖИНА НА КАЛОРИИ

Аспарагусот содржи повеќе од 90% вода. Младите стебла имаат помалку од 2% протеини. Зеленчукот практично не содржи маснотии (0.1%).  Има само 20 калории на 100 g производ

ИСТОРИЈАТ НА АСПАРАГУС

Расте во сончеви области, тој е едно од првите пролетни растенија.

Аспарагусот е познат уште од античко време, најчесто расте во медитеранскиот регион.

Овој зеленчук е еден од најскапите, бидејќи бербата започнува 3-4 години по садењето. Се јадат млади со должина до 20 сантиметри. Бербата започнува во април.

ПРИДОБИВКИТЕ ОД АСПАРАГУСОТ

И покрај ниската хранлива вредност, аспарагусот е богат со многу микронутриенти. Можеби нема да држи ситост ​​долго време, но како витамински додаток е многу корисен. Аспарагусот е особено богат со калиум и витамин А кој е неопходен за здрава кожа, нокти и коса.

Аспарагусот ја стимулира функцијата на бубрезите, што е корисно при задржување на урина, едем и одредени болести на бубрезите. Овој зеленчук има  ефект врз цревата, изобилството влакна ја стимулираат перисталтиката. Поради својата ниска калорична содржина, аспарагусот е добар за диетална исхрана.

Во народната медицина, аспарагусот се користел за подобрување на состојбата на срцето и крвните садови, особено при висок крвен притисок. Студиите покажале дека ова се должи на аспарагинот, кој е дел од зеленчукот. Кумарин и сапонин, кои се наоѓаат во многу растенија, ги има и во аспарагусот. Тие имаат позитивен ефект врз човечкото тело.

Аспарагусот, го стимулира формирањето на крвни клетки и помага при анемија.

КОГА НЕ ТРЕБА ДА СЕ ЈАДЕ АСПАРАГУС

Аспарагусот ретко предизвикува алергии, но сепак треба да бидете внимателни со него. Аспарагусот ја иритира слузницата на желудникот и цревата, затоа, во случај на воспалителни болести на овие органи, особено во акутниот период, подобро е да не го јадете. Нема други контраиндикации за јадење аспарагус.

И покрај корисноста на зеленчукот, аспарагусот не треба да се дава на деца под 2 години. Дури и после оваа возраст, аспарагусот треба да се свари добро пред да се конзумира.

УПОТРЕБАТА НА АСПАРАГУС ВО МЕДИЦИНАТА

Во медицината, лековитите својства на аспарагусот ретко се користат, екстрактот од аспарагин или аспарагус го намалува крвниот притисок и го забавува срцевиот ритам. Екстрактот од аспарагус е особено ефикасен во ова, по што крвниот притисок останува нормален долго време.

Аспарагусот се препорачува за гихт, болести на бубрезите и мочниот меур, бидејќи потпомага во елиминација на уреа, фосфати и хлориди од телото.

Групата на аспарагуси може да се користи во козметологијата за негување на кожата и избелување на дамките од стареење.

УПОТРЕБАТА НА АСПАРАГУС ПРИ ГОТВЕЊЕ

Аспарагусот може да се јаде суров или варен. За да се зачува вкусот и цврстината, зеленчукот не се готви долго. Може да се додаде во салата, супа . Одредени видови аспарагус, на пример, белиот, обично се конзервира.