ЗДРУЖЕНИЕ НА ЛИЦА СО ДИЈАБЕТЕС ОД ГРАД СКОПЈЕ

Хумус

Хумус или намаз од наут, е еден од најпознатите специјалитети на Блискиот исток. Обично се прави со мешање наут познат како леблебија, маслиново масло, лимон, лук и паста од сусам (таан).

Тој е неверојатно вкусен и полн со хранливи материи и токму поради составот е поврзан со многу здравствени и хранливи придобивки.

Освен што е вкусен и хранлив, хумусот е идеален и како меѓу оброк. Можете да го намачкате на двопек, брускети или некое печиво и да уживате во вкусната ужина.

Хумусот е богат и со растителни влакна, а истражувањата потврдуваат дека влакната од леблебија имаат позитивно дејство врз здравјето на цревата.

Протеините се неопходни за нормален развој, раст и функционирање на организмот. Како протеини,хумусот содржи и амино киселини кој што телото ги користи за обнова на ткива,продукција на енергија и во процесот на градење на мускулната маса.

Маслиновото масло кое е дел од составот на хумусот е богато со омега-3 масни киселини. Игра важна улога во многу физиолошки процеси како што е пред се правилното функционирање на срцевиот мускул, инфламацијата и активноста на мозокот

Главниот состав на хумусот е леблебијата

Леблебијата е богата со магнезиум.Според истражувањата магнезиумот е потребен за човечкиот организам за регулирање на концентрацијата и опуштање на мускулите.

Покрај магнезуим, таа е преполна е со протеини, богата е со антиоксиданси, калиум железо и витамини Ц, А и Е.

  • 100гр. варена леблебија има двојно повеќе железо од 100гр месо.

ХРАНЛИВА ВРЕДНОСТ И ХЕМИСКИ СОСТАВ.

Енергетската вредност е 177 kcal.

  • чаша = 246 g (435.4 kcal)
  • лажица = 15 гр (26.6 kcal)

Хумус домашен богат со  витамини и минерали како:   витамин Б6 – 20%,  витамин Б9 е 14.8%, фосфор – 13,8%,  манган – 28.4 %,   бакар и 22.4%

НУТРИТИВНИ ВРЕДНОСТИквантитет
Калори177 kcal
Протеини4.86 g
Масти8.59 g
Јаглехидратите16.12 g
Диетални влакна4 g
Вода64.87 g
ВИТАМИНИ
бета каротен0.002 mg
бета криптоксантин2 μg
Лутеин + Зеаксантин1 μg
Витамин Б1, тиамин0.089 mg
Витамин Б2, рибофлавин0.052 mg
Витамин Б4, холин27.8 mg
Витамин Б5, пантотенски0.287 mg
Витамин Б6, пиридоксин0.399 mg
Витамин Б9, фолна киселина59 μg
Витамин Ц, аскорбински7.9 mg
Витамин Е, алфа токоферол, ТЕ0.75 mg
бета токоферол0.01 mg
гама токоферол0.04 mg
Витамин К, филокинон3 mg
Витамин ПП, бр0.399 mg
Макронутриенти:
Калиум, К.173 mg
Калциум, Ca49 mg
Магнезиум, мг29 mg
Натриум, Na242 mg
Сулфур, С.48.6 mg
Фосфор, П.110 mg
Минерали
Железо, Фе1.56 mg
Манган, Мн0.567 mg
Бакар, Cu224 μg
Селен, Се2.4 μg
Цинк, Зн1.09 mg
Моно и дисахариди (шеќери)0.27 g
ЕСЕНЦИЈАЛНИ АМИНОКИСЕЛИНИ
Аргинин *0.501 g
Валин0.215 g
Хистидин *0.134 g
Изолеуцин0.206 g
Леуцин0.346 g
Лизин0.291 g
метионин0.08 g
Треонин0.182 g
Триптофан0.057 g
Фенилаланин0.256 g
Амино киселини:
аланин0.213 g
Аспартинска киселина0.544 g
Глутаминска киселина0.882 g
Пролин0.201 g
серин0.245 g
Тирозин0.134 g
цистеин0.071 g
Заситени масни киселини:
Омега-3 масни киселини0.074 g
Омега-6 масни киселини2.035 g

извор: https://marketonline.mk/humus