Еден начин за справување со дијабетесот со промени во исхраната е да се балансираат храната со висок и низок ГИ (гликемиски индекс). Храната со висок ГИ го зголемува шеќерот во крвта повеќе од храната со низок ГИ.
Кога избирате храна со висок ГИ, ограничете ги порциите и комбинирајте ги со извори на протеини или здрави масти за да го намалите нивниот ефект врз шеќерот во крвта и да се чувствувате подолго сити.
Храна со висок ГИ вклучува:
- бел леб
- бел ориз
- бели тестенини
- бели компири
- чоколадо
- колачи
- чипс
- газирани пијалоци
Луѓето со дијабетес треба да ја ограничат или балансираат следната храна:
Храна богата со јаглени хидрати
Јаглехидратите се важен дел од сите оброци. Сепак, луѓето со дијабетес може да имаат корист од ограничувањето на внесот на јаглехидрати или спојувањето на јаглехидратите со здрав извор на протеини или масти.
Заситени и транс масти
Одредени масти, како што се заситените и транс мастите, може да ја зголемат отпорноста на инсулин и да придонесат за послабо управување со дијабетесот.
Пржена и преработена храна, како помфрит, чипс и печива, ги содржат овие видови масти.
Рафиниран шеќер
Луѓето со дијабетес треба да ги ограничат и избегнуваат изворите на рафиниран шеќер, како што се слатки, колачи и бисквити купени во продавница или домашни.
Зашеќерени пијалоци
Пијалоците кои содржат многу шеќер, како што се енергетските пијалоци, некои кафиња или шејкови, може да го нарушат нивото на инсулин кај една личност, што доведува до нерамнотежа.
Солена храна
Храната која е богата со сол може да го зголеми крвниот притисок. Солта е прикажана како „натриум“ на етикетата на храната.
АДА препорачува ограничување на внесот на натриум на помалку од 2.300 милиграми (мг) дневно, без оглед на статусот на дијабетес на лицето.
Алкохол
Умереното пиење алкохол не треба да носи сериозни ризици за луѓето со дијабетес и не треба да влијае на долгорочното управување со гликозата.
Жените кои пијат алкохол треба да го ограничат на еден пијалок дневно, а мажите да го ограничат на два пијалоци дневно, без оглед на статусот на дијабетес.
Луѓето со дијабетес треба да избегнуваат мешани пијалоци или коктели бидејќи тие често содржат додадени шеќери кои можат да доведат до скокови на шеќерот во крвта.
Луѓето на кои им се препишани терапии со инсулин или инсулински секретагог може да имаат поголем ризик од хипогликемија поврзана со консумирање алкохол.
Извор:https://www.medicalnewstoday.com