Состојки
- Аспарагус – 500 гр
- Кромид – 1 мал
- Лук – 2 чешниња
- Компири – 1 парче
- Пилешка супа – 400 мл
- Кисела или течна неутрална павлака -100 ml
- Сол, мелен црн бибер – по вкус.
Подготовка
Пржете ситно исечен кромид на путер. По 5 минути, додадете сецкани излупени аспарагуси и мелени чешниња лук. Се пржи уште неколку минути. Можете да ги оставите врвовите, а потоа да ги испржите одделно, па додадете ги во готовата супа .
Ставете ја пилешката супата во тенџере да се загрее. Во супата додадете го сечканиот компир, испржениот аспарагусот со кромид, сол и бибер и варете додека не омекнат. Додадете ја павлаката и оставете да врие уште 2 минути. Сомелете со блендер или користете ја алатката за пире .