ЗДРУЖЕНИЕ НА ЛИЦА СО ДИЈАБЕТЕС ОД ГРАД СКОПЈЕ

Модар патлиџан и домат со моцарела

За 4 лица:

  • 1 мал кромид
  • 2 чешниња лук
  • 2-3 гранчиња свеж босилек 
  •  маслиново масло 
  • 2 конзерви домати исечени на коцки (400 гр. секоја)
  • 4 супени лажици доматно пире
  • 2-3 модри патлиџани(средни)
  • 125 гр. моцарела
  • 25 гр. пармезан
  • 1 мала лажичка оригано



1. Во тава на шпорет загрејте 3 лажици маслиново масло и додадете го сечканиот кромид. Пржете 4-5 минути додека да омекне. Додате го сечканиот лук. Пржете  на тивко уште 2 минути.

2. Додадете ги доматите исечкани на коцки плус малку сол и бибер по вкус и оставете сè да врие 20 минути.

3. Загрејте ја рерната на 190°С . Модриот патлиџан се сече по должина на кришки со дебелина од 1 cm, Парчињата се редат во плех,се премачкуваат со маслиново масло и се посипува малку сол и бибер. Печете ги во рерна 3-4 минути од секоја страна додека не поруменат.

4. Наредете слоеви во огноотпорен сад за печење: започнете со малку сос, потоа со печен модар патлиџан, парчиња моцарела и листови босилек, повторно сос и на крај изрендајте го пармезанот. Печете во рерна 20-30 минути додека површината не порумени.

Нутритивни вредности: (за порција)

  • Kcal 247
  • Јаглехидрати 19,2 g
  • Влакна 8,6 g
  • Протеини 15,1 гр
  • Масти 10,4 g