ЗДРУЖЕНИЕ НА ЛИЦА СО ДИЈАБЕТЕС ОД ГРАД СКОПЈЕ

Марула, зелена салата

ОПИС

Зелената салата содржи вода од 95 проценти и е малку калорична. Богата е со минерали, влакна, фолна киселина, витамини А и Ц. Обично, зелената салата се одгледува на отворено.

Во овој случај, концентрацијата на хранливи материи е поголема отколку кај зелена салата од стаклена градина. Исто така има разликата и во содржината на нитрати, многу помалку нитрати има во зелената салата одгледувана на отворено.

Многу готвачи ја користат зелената салата за украсување на разни јадења, но ценета е пред се поради нејзините корисни својства.

Се користи не само за салати, туку и за зачинети преливи, јадења од месо и риба. Препорачливо е листовите од зелената салата да се кинат со рака, ова се должи на фактот дека салатата сецкана со нож ги губи своите корисни својства.

Сорти салати

Марулата е суштински дел од здравата исхрана. Нутриционистите ги ценат придобивките од зелената салата, но исто така забележуваат дека таквиот богат состав на производот, доколку се користи неправилно, нема да даде корисни придобивки.

Ова растение е исклучително богато со калиум, кој го нормализира балансот на водата во телото, како и фолна киселина, што е особено корисно за здравјето на жените.

СОСТАВ И СОДРЖИНА НА КАЛОРИИ

Марулата содржи 2.9 g јаглени хидрати на 100 g производ. Од витамини растворливи во масти, зелената салата содржи А, бета-каротен, Е и К. од витамини растворливи во вода Ц, Б1, Б2, Б3 (ПП), Б4, Б5, Б6 и Б9.

  • Калории – 12 kcal на 100 гр.производ
  • Маснотии – 0.15 гр
  • Протеини – 1.36 гр
  • Јаглехидрати – 2.9 гр
  • Вода – 94.98 гр

СКЛАДИРАЊЕ НА ЗЕЛЕНА САЛАТА

Се бере само кога салатата ја достигнува целата големина. После тоа, потребни се соодветни услови за складирање, за да ги задржи своите корисни својства. Во обичен фрижидер, останува свежа 5 дена.

КАКО ДА ИЗБЕРЕТЕ ЗЕЛЕНА САЛАТА

Салатата, како и секоја зелена боја, брзо венее и го губи вкусот, па главниот услов при купувањето е да биде свежа. Лисјата на добра салата се сочни и светли, не треба да бидат млитави и оштетени, а на стеблата не треба да има слуз.

Купената зелена салата треба да се користи што е можно поскоро, да  спреми и да се зачини непосредно пред да се сервира.

Освежувачка салата: измешајте лисја од зелена салата со кисела павлака (или кефир, јогурт) + 0.5 лажиче. маслиново масло.

ПРИДОБИВКИТЕ ОД ЗЕЛЕНА САЛАТА

Марулата е лековит производ за диетална исхрана на деца, стари лица, луѓе со ослабено тело по тежок напор, сериозни болести, операции и дебелина. Витамините содржани во зелената салата се вредни за организмот за време на пролетта.

Марулата има експекторантно дејство, ги зголемува заштитните функции, затоа, за генерално зајакнување на организмот, корисно е да се јаде во случај на болест. Редовнато користење на зелена салата може да го подобри апетитот и да има корисен ефект врз дигестивниот систем.

Зелената зелена салата има здравствени придобивки за нервните нарушувања, несоницата. Лутеинот и зеаксантинот во зелената салата се важни за здравјето на очите.

Сокот од зелена салата позитивно влијае на организмот за болести на дигестивниот систем, хипертензија, атеросклероза, има лаксативно и диуретично дејство. Инфузија на мелени свежи лисја се користи како лек за хроничен гастритис, скорбут и болести на црниот дроб.

Кога да не се употребува

Салатата може да биде штетна за луѓето со колитис и ентероколитис, гихт. Употребата на зелена салата не се препорачува при цревни заболувања, придружени со дијареја.