Со оглед на тоа што има минимално количество јаглехидрати (0,8 гр. по парче), многумина го нарекуваат леб без јаглехидрати.
Лебот е сунѓерест и мек, па затоа е одличен за правење сендвичи, има одличен вкус со домат и моцарела, но и со џем.
Подготовка: 40 мин
Состојки:
- 100 гр крем сирење (abc)
- 3 јајца
- ½ лажичка прашок за пециво
- малку хималајска сол
Подготовка:
- Одделете ги белките и жолчките.
- Направете цврст снег од белките и малку хималајска сол, а во друг сад изматете ги жолчките, сирењето и прашокот за пециво додека не се изедначат.
- Потоа внимателно додадете го снегот од белки во смесата со жолчки и сирење. Полека мешајте за да остане воздухот во смесата.
- Земајте од смесата со лажица и ставајте на плех обложен со хартија за печење.
- Печете 25 минути на 150°C.

Извор:https://www.tvornicazdravehrane.com/