СОДРЖИНА НА ЈАГЛЕНИ ХИДРАТИ ВО МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ Име на производот Содржината на јаглехидрати во 100гр Вклучувајќи скроб: Сирење (од кравјо млеко) 0.4…
Дијабетесот е најчестата ендокринолошка болест која има карактеристики на модерна епидемија. Кај популацијата на возраст од 40 до 74 години, 40% од…
Дијабетесот е речиси неизбежен придружник на дебелината. Заедно со епидемијата на дебелина, расте и епидемијата на дијабетес тип 2. Дијабетесот во…
За да се справиме со дијабетесот треба да престанеме да консумираме одредена храна. Некоја храна има силно влијание врз нивото на шеќер во крвта затоа…
Ако живеете со било кој тип на дијабетес и сакате здрав имунолошки систем, од суштинско значење е ефикасно да управувате со нивото на шеќер во крвта…
Хипогликемијата е чест несакан ефект на инсулинскиот третман. Тоа е прилично честа појава и на многу луѓе со дијабетес тип 1 може да им се случат една…
Хипергликемијата е состојба во која концентрацијата на гликоза во крвта е покачена и е повисока од 7 mmol/L на гладно и повисока од 11,1 mmol/L два…
Управувањето со дијабетес тип 1 вклучува внимателно следење на нивото на гликоза во крвта на дневно ниво. Но, постои уште еден тест а тоа е тест за…
Дијабетесот тип 2 е доживотна (хронична) болест. Ако имате дијабетес тип 2, инсулинот што вообичаено го произведува вашето тело(панкреасот) или не…