Гликемискиот индекс, ГИ, е брзината со која се зголемува нивото на шеќер во крвта после јадење на одредена храна.
Важно е да се знае гликемискиот индекс и тој е особено важен за луѓето со дијабетес. Храната со висок гликемиски индекс брзо го зголемува нивото на шеќер во крвта. Ако гликемискиот индекс е низок, шеќерот ќе биде рамномерен, без нагли скокови.
Многу намирници кои имаат ниска калориска вредност може да имаат многу висок гликемиски индекс, па затоа треба да се внимава дополнително.
Зеленчукот, на пример, треба да се јаде сиров, особено морковот или целерот, бидејќи доколку се варени имаат повисок гликемиски индекс. На пример, сировиот целер има ГИ 15, а варен целер има ГИ 85. Исто така, советуваме дека зеленчукот треба да се вари само кратко на пареа, доколку сакате варен.
Храната со низок гликемиски индекс е онаа која има ГИ под 35. Храната со ГИ помеѓу 35 и 50 има среден гликемиски индекс а храната со ГИ над 50 има висок гликемичен индекс.
Подолу даваме преглед на ГИ по групи на храна. На овој начин можете брзо да го проверите ГИ на саканата храна според групата на која припаѓа. Дали е тоа овошје, зеленчук, житарки и сл.
ОВОШЈЕ | ГЛИКЕМИСКИ ИНДЕКС |
Лубеница | 75 |
Урма | 70 |
Ананас од конзерва | 65 |
Дуња варена | 65 |
Суво грозје | 65 |
Банана (зрела) | 60 |
Костен | 60 |
Диња | 60 |
Папаја | 55 |
Праска (од конзерва со сируп) | 55 |
Киви | 50 |
Манго | 50 |
Банана (незрела) | 45 |
Кокос | 45 |
Брусница | 45 |
Грозје | 45 |
Суво грозје | 45 |
Ананас свеж | 45 |
Кокосово млеко | 40 |
Кајсија сува | 40 |
Смоква сува | 40 |
Слива сува | 40 |
Дуња (варена без шекер) | 40 |
Јаболко | 35 |
Јаболко варено | 35 |
Јаболко сушено | 35 |
Смокви | 35 |
Нектарини | 35 |
Портокал | 35 |
Праска | 35 |
Дуња | 35 |
Варено овошје(компот без шеќер) | 35 |
Кајсија | 30 |
Грејпфрут | 30 |
Крушка | 30 |
Мандарина | 30 |
Капини | 25 |
Боровница | 25 |
Цреша | 25 |
Малина | 25 |
Црвена рибизла | 25 |
Јагоди | 25 |
ЗЕЛЕНЧУК | ГЛИКЕМИСКИ ИНДЕКС |
Печен компир | 95 |
Варен морков | 85 |
Варен корен од целер | 85 |
Пашканат | 85 |
Пире од компир | 80 |
Тиква | 75 |
Лупен варен компир | 70 |
Варено цвекло | 65 |
Варен компир во лушпа | 65 |
Сладок компир | 50 |
Грашок конзерва | 45 |
Целер корен сиров | 35 |
Грашок | 35 |
Цвекло сирово | 30 |
Леќа | 30 |
Морков сиров | 30 |
Лук | 30 |
Домат | 30 |
Артичока | 20 |
Црн домат | 20 |
Брокула | 15 |
Прокељ | 15 |
Зелка | 15 |
Целер лист | 15 |
Тиквичка | 15 |
Краставица | 15 |
Праз | 15 |
Печурки | 15 |
Маслинки | 15 |
Кромид | 15 |
Ротквица | 15 |
Зелена салата марула | 15 |
Кисела зелка | 15 |
Спанаќ | 15 |
Пиперка | 15 |
Авокадо | 10 |
ЖИТАРКИ | ГЛИКЕМИСКИ ИНДЕКС |
Оризово брашно | 95 |
Бел леб без глутен | 90 |
Ориз варен (леплив) | 90 |
Ориз инстант | 85 |
Пченкарни снегулки | 85 |
Печиво за хамбургер | 85 |
Пуканки | 85 |
Ориз експандиран | 85 |
Оризово млеко | 85 |
Леб бел | 85 |
Бело пченично брашно | 85 |
Крофни | 75 |
Лазањи (меко пченично брашно) | 75 |
Печиво | 70 |
Пченкарно брашно | 70 |
Кроасан | 70 |
Њоки | 70 |
Просо | 70 |
Јачмен | 70 |
Палента | 70 |
Амарант | 70 |
Равиоли (меко пченично брашно) | 70 |
Оризов леб | 70 |
Рижото | 70 |
Двопек | 70 |
Ориз | 70 |
Кус кус ,гриз | 65 |
Ржан леб (30% рж) | 65 |
Слатка пченка | 65 |
Леб од цело зрно | 65 |
Дурум пченичен гриз | 60 |
Лазањи (тврдо пченинчно брашно) | 60 |
Ориз ( долго зрно) | 60 |
Овесна каша | 60 |
Пица | 60 |
Равиоли (тврдо пченично брашно) | 60 |
Црвен ориз | 55 |
Шпагети (меко варени) | 55 |
Суши | 55 |
Басмати ориз | 50 |
Бисквити (без шекер од цело зрно) | 50 |
Леб со киноа ( 65% киноа) | 50 |
Кафеав неглазиран ориз | 50 |
Житна плочка | 50 |
Макарони (дурум пченица) | 50 |
Мусли (без шекер) | 50 |
Леб од спелта | 50 |
Пченична тестенина од цело зрно | 50 |
Јачмен (цело зрно) | 45 |
Кафеав басмати ориз | 45 |
Рж | 45 |
Тост интегрален леб | 45 |
Шпагети (тврдо варени 5 мин.) | 40 |
Хељда интегрална ( каша) | 40 |
Наут | 40 |
Тестенина од интегрална пченица | 40 |
Интегрално брашно | 40 |
Овесни снегулки неварени | 40 |
Спелта интегрална | 40 |
Тахини паста од сусам) | 40 |
Амарант семе | 35 |
Леблебија (брашно) | 35 |
Леблебија (конзерва) | 35 |
Киноа | 35 |
Соино брашно | 25 |
Соја | 15 |
Клици | 15 |
Тофу (соина павлака) | 15 |
ПИЈАЛОЦИ | ГЛИКЕМИСКИ ИНДЕКС |
Пиво | 110 |
Кока кола | 70 |
Сок од грозје | 55 |
Сок од јаболко незасладено | 50 |
Сок од ананас незасладен | 50 |
Сок од грејпфрут незасладен | 45 |
Сок од домат незасладен | 45 |
Сок од домат природен | 35 |
Сок од лимон незасладен | 20 |
КОЛАЧИ И ЗАСЛАДУВАЧИ | ГЛИКЕМИСКИ ИНДЕКС |
Пченкарен сируп | 115 |
Гликоза (декстроза) | 100 |
Гликозен сируп | 100 |
Скроб модифициран | 100 |
Пченичен,оризов сируп | 100 |
Мед | 85 |
Колачиња | 70 |
Меласа | 70 |
Бел шекер (сахароза) | 70 |
Кафеав шекер | 70 |
Џем со шекер | 65 |
Јаворов сируп | 65 |
Мармалад со шекер | 65 |
Марс, Сникерс | 65 |
Мусли со шекер или мед | 65 |
Сладолед со шекер | 60 |
Чоколада во прав, со шекер | 60 |
Колачи (брашно,путер,шеќер | 55 |
Нутела | 55 |
Лактоза | 40 |
Колачи (интегр. брашно, без шеќер) | 40 |
Џем (без шеќер) | 30 |
Мармалад (без шеќер) | 30 |
Црно чоколадо ( >70% какао ) | 25 |
Чоколадо ( >85% какао ) | 20 |
Какао во прав без шеќер | 20 |
Агава сируп | 15 |
ОРАШАСТИ ПЛОДОВИ,НАМАЗИ,ЗАЧИНИ | ГЛИКЕМИСКИ ИНДЕКС |
Мајонез (индустриски) | 60 |
Кечап | 55 |
Сенф (со шеќер) | 55 |
Путер од кикирики | 40 |
Сусам | 35 |
Сончоглед | 35 |
Бадемова паста без шеќер | 35 |
Јогурт | 35 |
Бадемово млеко | 30 |
Млеко | 30 |
Овесно млеко (неварено) | 30 |
Соино млеко | 30 |
Хумус (тахини, лимон, лук) | 25 |
Кикирики паста (без шеќер) | 25 |
Семки | 25 |
Бадеми | 15 |
Рогач | 15 |
Индиски орев | 15 |
Лешник | 15 |
Кикирики | 15 |
Песто сос | 15 |
Фстаци | 15 |
Ореви | 15 |
Магдонос,оригано,босилек,ванила | 5 |
Оцет вински | 5 |